Officiële start NK Tegelwippen in Roermond

4 maanden geleden gepubliceerd

Het NK Tegelwippen is officieel van start gegaan in Roermond. Op 20 maart begon de stad met het vervangen van tegels door groen. De focus ligt op het vergroenen van de stad tot en met 31 oktober 2024.

Tegels eruit, groen erin

Roermond is een van de meer dan 175 Nederlandse gemeenten die de komende zes maanden massaal tegels vervangt door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De aftrap vond plaats op het schoolplein van basisschool Aan de Roer. Hier worden 3500 tegels vervangen door 2200 overwegend inheemse biologische planten. Deze renovatie zal ongeveer zes weken duren, maar resulteert in een koelere en groenere speelruimte voor de leerlingen.

Wippen maar!

Het is de eerste keer dat Roermond deelneemt aan het NK Tegelwippen. Leerlingen van de kinderraad van basisschool Aan de Roer hadden een mooi programma samengesteld voor de officiële start van het NK Tegelwippen. Wethouder Felix van Ballegooij wipte samen met de kinderen de eerste tegel.

Klimaatdoelstellingen

Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Roermond. Door tegels te vervangen door groen, wordt Nederland klimaatbestendiger, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen en bovenal mooier. Ook burgers kunnen hun steentje bijdragen door hun (tuin)tegels te vervangen door groen.

Subsidies voor vergroening

De gemeente Roermond helpt haar inwoners bij het vergroenen door subsidies aan te bieden voor het afkoppelen van hemelwater. Met deze subsidie kunnen een groen dak, regenton of planten voor in het geveltuintje worden bekostigd.

Doe mee aan het NK Tegelwippen 2024

Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via de website van NK Tegelwippen Roermond. Deze worden dan opgeteld bij de tegelstand van de gemeente Roermond en de Nationale Tegelteller.

Prestigieuze prijzen

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.