Geen extern onderzoek naar integriteitskwestie wethouder Jos van Rey

24 dagen geleden gepubliceerd

De gemeente Roermond heeft besloten geen extern onderzoek te laten uitvoeren naar de integriteitskwestie rond de illegale bewoning van een pand van wethouder Jos van Rey. Volgens de gemeente was dit ‘niet nodig’, aangezien alle benodigde informatie al beschikbaar was.

Integriteitsmelding

In oktober vorig jaar deed wethouder Jos van Rey zelf een integriteitsmelding bij de burgemeester van Roermond. Deze melding kwam nadat de gemeente vastgesteld had dat er sprake was van illegale kamerbewoning in een pand van Jos van Rey Vastgoed BV aan de Vismarkt. Van Rey verhuurde het pand aan zijn stiefzoon, die het met zijn goedkeuring onderverhuurde aan Oekraïense vluchtelingen.

Geen dwangsom opgelegd

Hoewel er een ‘vooraankondiging last onder dwangsom’ was gegeven aan zowel de stiefzoon van Van Rey als aan zijn vastgoedbedrijf, werd deze dwangsom uiteindelijk niet opgelegd. De woonsituatie werd aangepast en een paar Oekraïense bewoners verhuisden.

Geen extern onderzoek

Bij een eerdere integriteitsmelding betreffende wethouder Vincent Zwijnenberg, schakelde de gemeente een extern onderzoeksbureau in. Dit gebeurde echter niet in de kwestie rond Van Rey. Volgens de gemeente was de situatie anders en was de illegale situatie in het pand van de wethouder aan het licht gekomen door regulier onderzoek.

In de zaak rond Zwijnenberg had de burgemeester al een externe adviseur, hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen, ingeschakeld om de integriteitsregels van de gemeente te herzien.

Protocollen

Volgens de protocollen van de Permanente Werkgroep Integriteit had de burgemeester een extern onderzoek kunnen gelasten. Bij zijn aantreden als wethouder was Van Rey gewaarschuwd voor mogelijke integriteitskwesties rond zijn vastgoedbezit, en dit had een rol kunnen spelen bij de beslissing om een onderzoek te starten. Echter, de burgemeester oordeelde dat de lopende processen voldoende waren.

Het rapport van Van Eijbergen, waarin hij ook zijn mening geeft over de twee recente integriteitskwesties, wordt later deze maand openbaar gemaakt. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen of de bevindingen van de hoogleraar consequenties zullen hebben.