Roermond neemt deel aan 4e editie Nationaal Kampioenschap Tegelwippen

5 maanden geleden gepubliceerd

Roermond gaat de strijd aan met andere gemeenten in de 4e editie van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 zal de stad proberen zoveel mogelijk tegels te vervangen door planten en bomen.

Verkoeling, waterberging en biodiversiteit

Volgens wethouder Felix van Ballegooij kan het vervangen van tegels door groen een positief effect hebben op de inwoners, planten en dieren. Het is ook een noodzakelijke stap om de stad aan te passen aan de steeds extremere gevolgen van klimaatverandering. Groen kan verkoeling, waterberging en meer biodiversiteit bieden in de directe leefomgeving.

Aanmelden van gewipte tegels

Inwoners die tegels uit hun tuin halen en vervangen door groen, kunnen de gewipte tegels aanmelden op het online platform van het NK Tegelwippen. Deze tegels tellen dan mee voor de Roermondse tegelstand.

Groene Brigade

Om praktische ondersteuning te bieden aan groengroepen wordt een Groene Brigade opgericht. Dit team van getrainde vrijwilligers zal helpen bij het aanleggen en onderhouden van tuinen. Inwoners kunnen zich aansluiten bij de Groene Brigade of zelf een groep buren bij elkaar brengen om aan de slag te gaan.

Gemeentelijke acties

Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van Roermond. De gemeente is zelf ook bezig met het vervangen van bestrating door groen. In de binnenstad is een wandelend bos geplaatst en er zijn al verschillende groenperken aangelegd. Verschillende scholen gaan aan de slag met het vergroenen van hun schoolplein.

Prijzen voor deelnemers

Inwoners die hun tuin transformeren tot een groen paradijs, maken kans op een prijs. Elke maand wordt door de landelijke vakjury een winnaar gekozen. De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt, wint de Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Voorgaande edities

In de voorgaande edities van het NK Tegelwippen zijn in totaal ruim 8,9 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Vorig jaar streden maar liefst 135 gemeenten mee.

Een groener Nederland

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. Deze campagne wordt georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij werken samen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.